Sytze Steenstra Blog

Verbijsterend Stedelijk (1a): zit er dan geen garantie op?

leave a comment »

Ik kom terug op mijn vorige post, en op de reactie die ik van het Stedelijk Museum kreeg. “Er is al vaker en door meerdere personen gewezen op de slechte toegang voor invaliden. Deze opmerkingen zijn bekend bij directie en architecten, en bij een eventuele aanpassing van het entreegebied zullen deze klachten worden meegenomen. Er is wel een liftje, maar dat bleek te gevaarlijk: zodra dat gebruikt werd viel er direct iemand in het gat. Ook is er een hellingbaan, maar die geeft alleen toegang tot het museum onder begeleiding.”

Zit er dan geen garantie op dat liftje? “Dat bleek te gevaarlijk”; was daar niet over nagedacht? Dit soort liftjes is gewoonlijk voorzien van beveiliging met slagbomen of hekjes. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft ook een trap voor de ingang, daar zit een liftje naast dat is vormgegeven alsof Berlage het zelf heeft getekend, maar waar het om gaat is: het doet het. Zo’n liftje is echt niks bijzonders, er is een supermarkt in het centrum van Maastricht met een trap in de entreehal, ook daar zit een liftje naast wat het prima doet.

“Deze opmerkingen zijn bekend bij directie en architecten, en bij een eventuele aanpassing van het entreegebied zullen deze klachten worden meegenomen.” Dat betekent, vermoed ik: toegankelijkheid voor mindervaliden heeft geen prioriteit.

Plattegrond Stedelijk Museum: detail begane grond

Plattegrond Stedelijk Museum: detail begane grond

“Ook is er een hellingbaan, maar die geeft alleen toegang tot het museum onder begeleiding.” Ik heb de plattegrond er weer bij gepakt, en ik zie nu hoe het zit. Toen ik er zelf liep was ik te verbaasd om het op te merken, maar die hellingbaan loopt naar de nooduitgang, op de plattegrond aangegeven met een stippellijn. Dáárom mag die hellingbaan alleen onder begeleiding gebruikt worden. In het Stedelijk Museum loopt de hoofdroute voor mindervaliden nu dus via een nooduitgang. Maar het echte nieuws zit in de zinsnede “bij een eventuele aanpassing van het entreegebied zullen deze klachten worden meegenomen”. Scoop! In het vernieuwde Stedelijk Museum wordt alweer nagedacht over een nieuwe verbouwing.

Written by sytzesteenstra

6 februari 2013 bij 12:30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: